0
Cosul tau este gol!

Anul a început cum nu se putea mai rău pentru mii de români, care au luat contact cu frigul iernii și au devenit nefericiții beneficiari de răceli și gripe. Deși simptomele par, la prima vedere, nesemnificative, o astfel de afecțiune netratată la timp conduce la grave probleme de sănătate. În unele cazuri, boala avansează într-atât încât poate provoca inclusiv decesul, dovadă stând recentele întâmplări de care auzim tot mai des la televizor și în mass-media. A te gândi că ține nu ți se poate întâmpla niciodată asta este, într-adevăr, simplu și mai ușor decât a căuta soluții pentru prevenirea acestui gen de probleme. Nu ai însă niciodată garanția că acest lucru n-o să ți se întâmple! Este, deci, ideal să înveți să preîntâmpini și să remediezi, mai ales că ai la îndemână o mulțime de variante eficiente.

Cauza cea mai deasă a apariției simptomelor de răceală și gripă, cea care conduce adesea la viroze respiratorii și la alte afecțiuni cu efecte grave, este o îngrijire incorectă a organismului, atât la interior, cât și la exterior. Tindem să ne îmbrăcăm fie prea gros, fie prea subțire, pentru că nu putem găsi aproape niciodată un echilibru în ceea ce privește vestimentația din sezonul rece. În același sens, uităm să ne mai hidratăm corespunzător și mâncăm mâncare tot mai grasă, fără a suplimenta la capitolul vitamine și nutrienți. Dacă te-ai regăsit în descrierea anterioară, atunci nu ar trebui să te mire dacă răceala sau gripa îți dau de furcă! Din fericire, încă mai ai timp să acționezi și poți oricând să înveți pentru viitor. Iată câteva informații pe care trebuie să le ai în vedere, în această perioadă a anului:

  • Nu te ”supra” echipa atunci când ieși din casă - o practică tot mai des întâlnită la părinții care își înfofolesc copiii atunci când îi scot la o scurtă plimbare pe afară, fie toamnă, fie iarnă, acest obicei este aplicat și de către adulții care, simțind să răceala le dă târcoale, încep să adauge straturi suplimentare de haine. Obiceiul, susțin specialiștii, este unul greșit, în special în ceea ce privește fularul gros, înfășurat în numeroase straturi în jurul gurii. Strănutând, toți microbii își găsesc ”locuința” temporară în țesătura fularului, fiind deci aproape de a se reîntoarce de unde au venit. Caută să găsești un echilibru, astfel încât să nu-ți fie nici prea frig, nici exagerat de cald. Intrarea de afară într-un spațiu închis, inclusiv în mașină, trebuie să fie urmată întotdeauna de înlăturarea fularului și a altor obiecte vestimentare groase, spre exemplu geaca sau vesta. Astfel, vei preveni supraîncălzirea corpului și, atunci când vei ieși înapoi afară, nu vei simți fiori reci și senzația că răceala te pândește la colț.
  • Suplimentează la nivel de nutrienți și enzime - pe timp de iarnă, corpul consumă un număr dublu de nutrienți, încercând să păstreze o temperatură constantă pentru organism. Invers proporțional cu temperatura, imunitatea scade, deoarece corpul nu mai are capacitatea de a gestiona echilibrat toate vitaminele și enzimele pe care tu le ingerezi prin intermediul meselor tale zilnice. Este, deci, importantă să suplimentezi când și cum trebuie, adăugând în meniul tău o serie de suplimente alimentare naturale. Optează pentru produse care pot susține starea de bine a organismului și care îți vor întări imunitatea, astfel încât iarna să nu-ți dea de furcă, iar virozele să fie doar un subiect trecător pentru tine.
  • Încearcă o dietă bogată și diversificată - este recomandat să acorzi o atenție deosebită meniului tău și să te asiguri că acesta este cât mai diversificat. Dat fiind faptul că în perioada iernii este destul de dificil să găsești fructe și legume proaspete, optează pentru acele variante care pot fi păstrate în cămară, de cu toamna. În același sens, poți alege să pui la congelat pachete cu mixuri de fructe și legume, pe care le poți transforma în smoothie-uri sau garnituri delicioase pentru mesele tale. Astfel, ai garanția unui tonus ridicat și poți ține la distanță, pe cât posibil, răceala și gripa.